Positief beïnvloeden
DPL-model
Een hoge kwaliteit van lesgeven begint bij een effectief en goed hanteerbaar instructiemodel. Het biedt je structuur en handvatten om effectief en efficiënt les te geven. Het Poolsterteam wordt sinds 2024 getraind in het toepassen van het Doordacht Passend Lesmodel. DPL bestaat uit vier lesfasen. In de startfase zorg je voor betrokkenheid, activeer je voorkennis en benoem je het lesdoel.In de tweede fase modelt de leerkracht eerst de strategie (ik-fase), daarna oefent de leerkracht samen met de kinderen (wij-fase). Vervolgens oefenen de kinderen samen, onder toezicht van de leerkracht (jullie-fase). Daarna oefent de leerling zelf verder tijdens de verwerking (jij-fase). Controle van begrip speelt hierin een belangrijke rol. Door deze controle van begrip bepaalt een leerkracht wie nog instructie nodig heeft of wie al aan het werk kan.
Wat het DPL onderscheidt van andere instructiemodellen: het is verrijkt met de inzichten uit de neuropsychologie, technieken van Teach Like a Champion en coöperatieve werkvormen.
Positieve school
In 2023 hebben het 3-jarig traject ‘De Positieve School’ met het gehele team afgerond.
Waarom?
Er wordt veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar positieve emoties. Barbara Fredrickson is op dit gebied de bekendste wetenschapper. Zij heeft aangetoond dat positieve emoties je blik verruimen en je ontwikkeling stimuleren. Positieve emoties zijn heel persoonlijk. Wat de één grappig vindt, vindt de ander flauw. Positieve emoties vallen of staan met de manier waarop je dingen interpreteert. Voel je je aangevallen door kritiek of ben je dankbaar voor de tips. De meest voorkomende positieve emoties zijn: vreugde, dankbaarheid, sereniteit, belangstelling, hoop, trots, plezier, inspiratie, verwondering en liefde.
Het onderzoek van Fredrickson is samen te vatten in zes wetenschappelijk onderbouwde feiten:
1. Positiviteit voelt goed
Heel vanzelfsprekend, maar positieve emoties geven je een goed gevoel.
2. Positiviteit verbreedt je blik
Positieve emoties verruimen letterlijk en figuurlijk je blik.
3. Positiviteit werkt opbouwend
Alle kleine positieve ervaringen samen zorgen voor een blijvende verandering en laten je groeien op allerlei gebieden.
4. Positiviteit remt negativiteit af
Positieve emoties kunnen de effecten van negativiteit verminderen.
5. Positiviteit heeft een omslagpunt
Onderzoek wijst uit dat het omslagpunt voor positieve emoties ligt op 2,9013 staat tot 1. Dit houdt in dat tegenover 1 negatieve emotie 3 positieve emoties moeten staan om te kunnen floreren.
6. Je kunt positiviteit vergroten
Positiviteit kun je op veel manieren laten groeien.
Bijvoorbeeld door: mindfulness & meditatie, het vermenigvuldigen van vriendelijkheid, de natuur in gaan, focus leggen op sterke punten, dankbaarheid tonen, positieve momenten koesteren etc.
Het is belangrijk om te investeren in positieve emoties. Leerlingen staan dan meer open om te leren en kunnen zich optimaal ontwikkelen.
Leren is groeien en gaat gepaard met veel emoties. Frustratie als iets nog niet lukt, teleurstelling als een resultaat tegenvalt, angst om uitdagingen aan te gaan, stress door onzekerheid. Het hoort er helaas allemaal bij, het is een kwestie van vallen en opstaan. Veerkracht is hierbij het sleutelwoord. Iedereen heeft een voorraadje veerkracht nodig. Veerkracht gaat over het vermogen om te gaan met problemen en de draad weer op te pakken. Het dealen met tegenslag en er sterker uitkomen dan je was. Veerkracht gaat ook over groeien en jezelf ontwikkelen in aanwezigheid van uitdagingen.Dr. Karen Reivich doet wetenschappelijk onderzoek naar veerkracht. Door bewust aandacht te geven aan een aantal factoren bouw je hier structureel aan.
Zorg voor positieve emoties
Maak plezier, laat kinderen zich trots en geliefd voelen, geef hoop, prikkel nieuwsgierigheid…..
Focus op sterke punten
Benoem, stimuleer en complimenteer zoveel mogelijk op sterke punten.
Versterk emotieregulatie
Leer kinderen hoe ze hun emoties kunnen reguleren.
Werk aan impulscontrole
Leer kinderen hoe ze hun impulsen kunnen controleren. Eerst denken, dan doen.
Stimuleer optimistisch denken
Leer kinderen hoe ze negatieve gedachten kunnen ombuigen naar positieve gedachten (de Leerkuil)
Maak oorzaak en gevolg duidelijk
Leer kinderen verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen aandeel in problemen, waarbij ze leren problemen niet als permanent maar tijdelijk te zien. Niet groter maken dan het is.
Stimuleer empathie
Leer kinderen hoe ze verbaal en non-verbaal anderen kunnen `lezen` en hoe ze zich in kunnen leven in de gevoelens van een ander.
Bouw vertrouwen in eigen kunnen op
Daag leerlingen uit en zorg voor voldoende succeservaringen. Kinderen ervaren zo dat inspanning leidt tot een positief resultaat.
Stimuleer een groeimindset
Help een overtuiging te ontwikkelen bij kinderen dat ze altijd een beetje beter in iets kunnen worden. Fouten maken is gezond.
Met het team proberen we deze theorieën te koppelen aan de praktijk en vorm te geven binnen De Poolster. Dit betekent natuurlijk niet dat we kinderen nooit meer zullen waarschuwen en/of corrigeren. Om hier een juiste balans in te vinden zodat kinderen op De Poolster kunnen floreren, worden we tijdens dit gehele traject begeleid door Floor Raeijmaekers en René Lous van Het Talentenlab.
Wil je inspiratie opdoen? Kijk dan eens op www.depositieveschool.nl of op www.hettalentenlab.nl. Wil je weten hoe jouw positiviteitsratio op dit moment is?Ga dan naar www.positivityratio.com en doe de test!
Groei mindset
Op De Poolster vinden we het belangrijk dat kinderen een groei mindset ontwikkelen.Om het ontwikkelen van een groei mindset te stimuleren is het van belang om aandacht te besteden aan de volgende 8 basisprincipes:
1. Jezelf als rolmodel
Jezelf als voorbeeld zien en daar hoort voorbeeldgedrag bij.
2. Gebruiken van groeitaal
Ik kan het nóg niet in plaats van ik kan het niet.
3. Complimenten geven
Het geven van positieve feedback en complimenten dragen bij aan een groei mindset. We geven feedback op het gedrag (proces), niet perse op resultaat.
4. Fouten maken
Het maken van fouten is essentieel binnen een leerproces. Hierbij is het proces belangrijker dan het resultaat. Fouten maken moet je leren!
5. Doorzetten
Soms moet je door een leerkuil heen om bij je gestelde doel te komen. Hiervoor is doorzettingsvermogen nodig.
6. Breinologie
Om het brein optimaal te kunnen laten functioneren is het belangrijk om de volgende 6 principes in een les aan bod te laten komen: Emotie, Herhalen, Zintuiglijk rijk, Voortbouwen, Focus en Creatie. Dit noemen wij `alle 6 in de les`. Tijdens de studiedag hebben we gekeken hoe we deze principes in een rekenles het beste tot hun recht kunnen laten komen.
7. Uitdagingen aangaan
Om kinderen zich bewust te maken van het eigen leerproces werken wij op De Poolster met de bij jullie welbekende 3 landen: Makkie-, Lef-, Paniekland. De kinderen oefenen om zichzelf n.a.v. het lesdoel in één van de 3 landen te plaatsen. Dit doen zij door goed bij zichzelf te raden te gaan in welk land zij zich bevinden bij aanvang van een les. Wanneer een kind in Lefland “zit”, durft het de uitdaging aan te gaan en komt het kind tot leren. Een kind dat in Makkieland zit, leert niet omdat de leerstof te makkelijk is. Een kind dat in Paniekland zit, leert niet omdat er paniek ontstaan is in het brein. Belangrijk is dat we de kinderen vervolgens de juiste `tools` aanleren, waarmee zij weer tot leren (in Lefland) kunnen komen en leren verantwoordelijkheid te dragen voor hun eigen leerproces.
8. Strategieën
Het helpen van anderen en luisteren naar andere manieren/strategieën, daar leer je van!